Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Αριστοφάνης - Όρνιθες - Αποσπάσματα


Τμήμα Γ4
Ομάδα 4
Παναγιώτης, Ηλέκτρα, Ελένη, 
Γρηγόρης, Νικήτας, Μαρία Μπ.

Αριστοφάνης, Όρνιθες  

----------------------------------------------

Αριστοφάνης 
Όρνιθες (414 π.Χ.)





Φύλλο Εργασίας 2

Δραστηριότητα 1 

Περιεχόμενο του έργου Όρνιθες

  Δύο Αθηναίοι φίλοι, ο πονηρός Πεισθέταιρος και ο αγαθός Ευελπίδης, επιθυμούν να βρουν το πουλί τσαλαπετεινό (που άλλοτε ήταν άνθρωπος, ο βασιλιάς Τηρέας) για να το ρωτήσουν σε ποια πόλη μπορεί κανείς να ζήσει ήσυχα, πλούσια και ειρηνικά. Στην εισαγωγή του έργου, λοιπόν, εμφανίζονται οι δύο φίλοι να πετούν μέσα από το δάσος, ο ένας πάνω σε μια κουρούνα και ο άλλος σε μια καλιακούδα, δηλώνοντας ότι μεταναστεύουν επειδή βαρέθηκαν τη δικομανία των Αθηναίων.
Όταν πια βρίσκουν τον τσαλαπετεινό, εκείνος τους απογοητεύει, καθώς δεν έχει να προτείνει καμία πόλη που να τους αρέσει. Τότε όμως ο Πεισθέταιρος συλλαμβάνει την ιδέα να ιδρύσουν μαζί με τον τσαλαπετεινό-Τηρέα την πόλη των πουλιών στους αιθέρες, στο μεσοδιάστημα δηλαδή μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και του κόσμου των θεών. Ο τσαλαπετεινός πείθεται και καλεί τα πουλιά για να τους ανακοινώσουν μαζί το σχέδιο του Πεισθέταιρου.
Τα πουλιά εμφανίζονται αγριεμένα από την εισβολή των ανθρώπων και θεωρώντας ότι ο τσαλαπετεινός τους πρόδωσε, ετοιμάζονται να επιτεθούν στους εισβολείς. Για άλλη μιά φορά όμως ο Πεισθέταιρος παίρνοντας τον λόγο, φουσκώνει τα μυαλά των πουλιών και μαγεύει σταδιακά το ακροατήριό του. Στο τέλος πείθει τα πουλιά να ιδρύσουν τη Νεφελοκοκκυγία (= κατοικία των κούκων στα σύννεφα, την πόλη δηλαδή των πουλιών) με στόχο να αναδειχτούν σε ρυθμιστές της θεϊκής εξουσίας λειτουργώντας ως ενδιάμεσοι των θεών με τους ανθρώπους.
Έτσι, τα πουλιά χωρίζονται σε ομάδες εργασίας και ξεκινάει το χτίσιμο του τείχους που θα περιβάλλει τη χώρα των πουλιών και θα εμποδίζει έτσι την τσίκνα από τις θυσίες των ανθρώπων να ανεβαίνει στους θεούς.
Πριν ακόμα καλά καλά χτιστεί η πόλη και με πρώτον από όλους τον ιερέα που έρχεται για να κάνει θυσία, καταφθάνουν διάφοροι εκμεταλλευτές και καλοθελητές που προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη από την ίδρυση της Νεφελοκοκκυγίας. Ο Πεισθέταιρος όμως τους ξεφορτώνεται όλους και σιγά σιγά το τείχος ολοκληρώνεται.
Εν τω μεταξύ οι θεοί αρχίζουν να πεινάνε και να ανησυχούν γιατί δε φτάνει πια στους ουρανούς η κνήσσα των σφαχτών. Αρχικά στέλνουν την Ίριδα ως αγγελιαφόρο, την οποία όμως εκδιώκει βίαια ο Πεισθέταιρος. Έπειτα εμφανίζεται ο -πάντα αντιεξουσιαστής- Προμηθέας για να ενημερώσει μυστικά τον Πεισθέταιρο για τις αποφάσεις των θεών και να τον συμβουλέψει τι να κάνει για να τους πάρει την εξουσία.
Πραγματικά, όπως έχει προειδοποιήσει ήδη ο Προμηθέας, φτάνει αντιπροσωπεία των θεών για να διαπραγματευτεί την ελεύθερη διακίνηση της τσίκνας. Η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τον διπλωμάτη Ποσειδώνα, τον φοβερό φαγά Ηρακλή και τον αγροίκο Τριβαλλό, που είναι εκπρόσωπος των βαρβαρικών θεών. Οι διαπραγματεύσεις -οι οποίες διεξάγονται δίπλα από ένα σφαχτό που ψήνεται- καταλήγουν, πάντα σύμφωνα με τις συμβουλές του Προμηθέα, στον γάμο της όμορφης νεαρής θεάς Βασιλείας με τον Πεισθέταιρο. Έτσι το έργο τελειώνει με τη γαμήλια ένωση του Πεισθέταιρου και της ουράνιας θεάς.


Δραστηριότητα 3 

Κωμικά αποσπάσματα του κειμένου, Όρνιθες
(οπτικοποίηση) 

'' Περάστε δύο θέσεις μετά τη χοντρή κυρία.. ''

'' Πω, πω, πως λίγωσε τα μάτι του! Καλέ μη μου πάθεις τίποτα!.. Έλα... Σύνελθε...  Σήκω!''
'' Άσε με παιδί μου, κάνω ρηλάξ !!!"
'' Το φιλοδώρημα είναι υποχρεωτικό κύριε..! ''
'' Να μου βάλετε σκαμνάκι ! ''
'' Κάτσε στις σκάλες !! ''
'' Είναι απαράδεκτο! έπρεπε να 'χαν αρχίσει εδώ και δέκα λεπτά! ''
'' Ήρθαν και οι επίσημοι..! ''
'' Excuse me !! ''


[ Ενώ παίζει η Παράσταση.. ]
΄΄ ΜΑΜΑ, ΤΣΙΣΑΑΑ !! ''
'' Κρατήσου μωρό μου, σε λίγο θα κάνει διάλειμμα! ''
[ μετά από λίγο.. ]
΄΄ Τι νερά είναι αυτά?! ''
'' Βρέχει? ''
'' Τι τρέχει? ''
'' Κάτι στάζει! ''
'' ΒΡΕ, δεν σου 'πα να κρατηθείς??! ''


'' Για σταθείται! Μου 'ρχεται μια ιδέα!! ''
Πω, πω, πω! Τι κατεβάζει η κούτρα μου ώρες - ώρες??! ''


Δραστηριότητα 2

(α)
Έχουμε πολιτική σάτιρα
Με το μεγάλο αυτό έργο, ο Αριστοφάνης βρίσκει την ευκαιρία να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες του δήμου, καθώς και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα.

(β) 
Σε αυτό το κείμενο η σάτιρα και το χιούμορ προκύπτουν με ειρωνεία και υπερβολή


Ατομική εργασία 1 

Επικαιρότητα έργου στη σημερινή εποχή 

Το έργο είναι επίκαιρο στην εποχή μας και έχει ανταπόκριση σε νέους στην ηλικίας μας γιατί έχει πολλά χιουμοριστικά στοιχεία και περιέχει αρκετό λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε σήμερα στην καθημερινότητά μας. Επίσης το κείμενο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την σημερινή εποχή


Ομάδα 4

Παναγιώτης, Ηλέκτρα, Ελένη, 
Γρηγόρης, Νικήτας, Μαρία Μπ.


 ----------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου