Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Αριστοφάνης - ΕργοΒιογραφία - Αποσπάσματα


Τμήμα Γ4

Ομάδα 3

Άννα-Μαρία, Άννα, Μαρία, 
Μιχάλης, Νίκος, Βασίλης

Αριστοφάνης, Εργοβιογραφία 



Φύλλο Εργασίας 2

Δραστηριότητα 1
                     
Αριστοφάνης   ( 452- 385 π.Χ. )               

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 450 π.Χ. περίπου, και πέθανε στα μέσα της δεκαετίας του 380 π.Χ. Έζησε στην Αθήνα και μεγάλωσε τα χρόνια που ξεκίνησε για την Αθήνα και τους κατοίκους της μία εποχή ειρήνης και άνθησης, κατά την οποία στην πολιτική ζωή κυριαρχούσε η προσωπικότητα του Περικλή (ειρήνη με την Σπάρτη και την Περσία), και η οποία διήρκεσε μέχρι την έναρξη του τριακονταετούς πελοποννησιακού πολέμου το 431 π.Χ..
Ήταν γιος του Φιλίππου, γνήσιου Αθηναίου, από τον Δήμο Κυδαθηναίων κι έτσι θεωρείται κι αυτός ντόπιος. Για τη ζωή του, όμως, μόνο ελάχιστα μας είναι σήμερα γνωστά.

Ο Αριστοφάνης, γιος του Φιλίππου από τον δήμο Κυδαθήναιον, ήταν Αθηναίος σατιρικός ποιητής του 5ου αιώνα (περίπου 445 - 386 π.Χ.). Ο Αριστοφάνης είναι, μαζί με τον Εύπολι και τον Κρατίνο, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περιόδου της αρχαίας αθηναϊκής κωμωδίας που χαρακτηρίζεται ως «αρχαία κωμωδία» και ο μοναδικός, του οποίου σώζονται ακέραια έργα. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., συνέγραψε 46 κωμωδίες. Από αυτές σώζονται έντεκα ακέραιες, ενώ παραδίδονται 924 αποσπάσματα.
Νυμφεύτηκε νωρίς κι απέκτησε τρεις γιους, τον Φίλιππο, τον Νικόστρατο και τον Αραρότα. Ο τελευταίος ήταν κι αυτός κωμικός ποιητής και με το όνομά του ο Αριστοφάνης δίδαξε στα τελευταία χρόνια της ζωής του τις κωμωδίες του "Κώκαλον" και "Αιολοσίκωνα". Ο Αραρώς δίδαξε και δικά του πρωτότυπα έργα.
Έλαβε συνολικά, 10 μεγάλα πρώτα βραβεία σε σχετικούς θεατρικούς διαγωνισμούς. Από τα έργα του φαίνεται πως είχε εξαιρετική μόρφωση, γενική και ειδική. Εκτός από τη καθολική μόρφωση, που η Αθήνα του Περικλή έδινε στους νέους, γνώριζε άριστα τα έργα των προηγούμενων ποιητών και φρόντισε να τελειοποιηθεί στη σκηνική τέχνη. Ήτανε πνευματωδέστατος ευφυολόγος, χιουμορίστας και με περίσσεια τόλμη καυτηρίαζε, προπάντων τους δημαγωγούς, τους σοφιστές και τον Δήμο Αθήνας.
Φαίνεται πως γνώριζε πολύ καλά τις τραγωδίες του Αισχύλου, τον οποίο θαύμαζε για τη συντηρητικότητά του και που, στους "Βατράχους", ύστερ' από μεγάλη διαδικασία, που γίνεται στον Άδη, δίνει τα πρωτεία της τραγικής ποίησης. Επίσης είναι άριστος γνώστης των "Ωδών" του Πίνδαρου και του Στησίχορου. Εκείνος όμως που επέδρασε πολύ στο ύφος, στη τεχνική και στη γλώσσα του, ήταν ο Ευριπίδης, παρόλο που αποτελούσε το μόνιμο στόχο των επιθέσεων και των διακωμωδήσεών του. Ο Κρατίνος, για να χαρακτηρίσει την προσκόλληση αυτή, έπλασε το ρήμα "ευριπιδαριστοφανίζειν"

Σωζόμενες Κωμωδίες


Δραστηριότητα 3

Κωμικά Αποσπάσματα του έργου  Όρνιθες 

κουκε ελέησον
κουκε ελέησον
κουκε ελέησον !!








Βρε παλιο *τουτ* !
Γιατί με βγάλατε να χαιρετήσω;
Όρεξη είχα να δω τα μούτρα τους !






Πως να την βγάλουμε ; 
Δεν κατάλαβες !..
Εγώ θα την βγάλω !..
Άλλωστε και εκείνη με συμπαθεί !
Για την πόλη λέμε βρε !
Τι όνομα να της δώσουμε !
ΑΑΑ !.....
Σας αρέσει το 'ΑΗΔΟΝΙΑ' ;
E, ΔΕΝ ΤΡΏΓΕΣΑΙ ΠΙΑ ! 
Πως σας φαίνεται το 'ΣΥΝΝΕΦΟΎΠΟΛΗ' ;
ΠΟΛΎ ΩΡΑΊΟ!!! ΤΈΛΕΙΟ !!!









Έχεις άδεια εισόδου απ'τον Ορνίθαρχο ; 
ΟΧΙ ! 
Έχεις άδεια  παραμονής απ΄τον Καλιακουδάρχο ; 
Που ακούστηκε οι να χρειάζονται άδειες ; 
Ποιοι θεοί ;
Εμείς καταργήσαμε τους θεούς που ξέρεις !
Τώρα τα πουλιά είναι οι θεοί των Ανθρώπων ! 











Εδώ είναι η πολιτεία των πουλιών !
Έχω και τον 'ΘΑΥΜΑΣΤΌ ΚΌΣΜΟ ΤΩΝ ΖΏΩΝ ' !!








Ομάδα 3

Άννα-Μαρία, Άννα, Μαρία, 
Μιχάλης, Νίκος, Βασίλης

--------------------------------------------






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου